ChampLacanien
Φόρουμ Ψυχανάλυσης του Λακανικού Πεδίου Αθήνας

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ

Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΥΜ –  ΣΧΟΛΗ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΛΑΚΑΝΙΚΟΥ

ΠΕΔΙΟΥ

ΦΟΡΟΥΜ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ ΛΑΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018

ΑΘΗΝΑ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΡΤΕΛ

Κλινική του αδυνάτου, κλινική των απολαύσεων

Φανή Δημούλα, Φίλιππος Καραγιαννόπουλος,  Γεωργία Κατσάνη, Γιώργος Μπανιώκος, Μαργαρίτα Νικολαΐδου.

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου  2018  - Ώρα 20. 30 – 22.00           

  Γιώργος Μπανιώκος -  Η ανημπόρια της αλήθειαςΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΛΑΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

Το τραύμα και οι ελεύσεις του πραγματικού

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018   ώρα 20.00 –  21.30        

         Μαρία Κουκουμάκη – Μετά το τραύμα τι;

Οι μελέτες πάνω στο θέμα του ψυχικού τραύματος και του μετατραυματικού στρες ξεκίνησαν στο τέλος του 19ου αιώνα και κορυφώθηκαν από τους αμερικανούς ψυχιάτρους μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ. Εμπλουτίζονται και παραμένουν πάντα επίκαιρες μιας και το ατύχημα, -ένα άλλο όνομα του πραγματικού- είναι αναπόφευκτο. Αυτό που διαπερνά όλες αυτές τις μελέτες είναι ο τρόπος αντιμετώπισης και θεραπείας: το άτομο καλείται να μιλήσει γι αυτό που του συνέβη. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό αποτελεί κοινό τόπο με την ψυχανάλυση. Είναι όμως έτσι; Όταν στην ψυχανάλυση μιλάμε για τραύμα σε τι αναφερόμαστε; Πρόκειται για το ίδιο τραύμα στον Φρόιντ και στον Λακάν; Το ερώτημα που προκύπτει αμέσως μετά είναι: μπροστά στο τραύμα τι;

 

Τόπος: Αίθουσα διδασκαλίας, Ισόγειο, Γ’ Πτέρυγα (από την κυρία είσοδο αριστερά στο βάθος), Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, Π. κ’ Α. Κυριακού, Θηβών και Λεβαδείας, Αμπελόκηποι.

 

 

 

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

ΞΑΝΘΗ

 Πέμπτη  11-18-25 Ιανουαρίου 2018 -  ώρα  21.00   

Διευρυμένο καρτέλ -  Η ορμή του θανάτου και το αντικείμενό της.

Σuμμετέχοντες: επτά συν ένας: Κουντουράς Γιώργος

Ο άνθρωπος φιλοδοξεί να εγγραφεί στους όρους του όντος, είναι υποταγμένος στον ναρκισσιστικό φόβο του τραυματισμού του σώματος θα μας πει ο Λακάν. Συνεχίζοντας υποστηρίζει ότι ο θάνατος είναι περισσότερο παρών στην ύπαρξη του σημαίνοντος από οποιαδήποτε ζωντανή εμπειρία άγχους. Για τον ίδιο η λειτουργία της επιθυμίας παραμένει σε μια θεμελιώδη σχέση με τον θάνατο. Στο πλαίσιο αυτής της Λακανικής διαλεκτικής οι συναντήσεις του καρτέλ στοχεύουν στην αναζήτηση της γνώσης του υποκειμένου για το θάνατό του. Το υποκείμενο μιλάει στα σημαίνοντα ενός θανάτου, σημασιοδοτείται σε σχέση με αυτά και ονομάζει αυτό που πεθαίνει στην άρθρωση του σημαίνοντος. Τι αντανακλά αυτή η κυριαρχία θανάτο; Υπάρχει ένα απολαμβανόμενο νόημα; Υπενθυμίζοντας ότι η ζωή βρίσκεται στα απολιθώματά της, στις απαρχές της ως ύλης;

Τόπος : Δαγκλή 30 -34 , 67100 Ξάνθη


ΣΠΑΡΤΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 Ιανουαρίου  2018 10:30 

 Εισήγηση στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου, τμήμα Νοσηλευτικής

Μαρία Κουκουμάκη- Εισαγωγή στην έννοια του τραύματος στην                 ψυχαναλυτική θεωρία.

 

Το τραύμα βρίσκεται στην απαρχή της ψυχανάλυσης, τότε που ο Φρόιντ συνάντησε και αποφάσισε να ακούσει τα νευρωτικά υποκείμενα, -κυρίως τα υστερικά-. Οδηγήθηκε στην αιτιολογία της νεύρωσης με κέντρο ένα απωθημένο τραυματικό γεγονός και έπειτα στην φαντασίωση. Το υποκείμενο λοιπόν και το τραύμα ως μοναδικό που άπτεται της ιστορίας του.  Τα πρώτα σιδηροδρομικά ατυχήματα και εν συνεχεία ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος επέβαλαν το ερώτημα της τραυματιογενούς  νεύρωσης και εισήγαγαν στην νοσογραφία αυτό που σήμερα ονομάζεται μετατραυματικό στρες. Τι μπορεί να πει και τι μπορεί να κάνει σήμερα η ψυχανάλυση για αυτό που απρόσμενα μπορεί να πλήξει ένα υποκείμενο


ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ 21:30

Ομάδα μελέτης και εργασίας - Σώμα


Η Ομάδα μελέτης και εργασίας στη Σπάρτη είναι ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων που επιθυμούν να εργαστούν και να μελετήσουν από κοινού με άλλους, όντας προσανατολισμένοι από τον ψυχαναλυτικό λόγο.

Πρόκειται για μια εργασία που εδράζει κυρίως στην επιθυμία γνώσης του καθενός, στη μοναδικότητα με την οποία ο κάθε συμμετέχοντας προσεγγίζει το θέμα.

Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στο ζήτημα του σώματος.

Το σώμα αποτελεί κεντρικό σημείο της ζωής του ανθρώπου. Ο τρόπος που το αντιλαμβάνεται, το φροντίζει, το εκθειάζει, το αναπαριστά, το προφυλάσσει, το κάνει να απολαμβάνει, το κηδεύει… η λίστα ήταν και παραμένει μακρά.

Μια γρήγορη ματιά στην τέχνη, την επιστήμη, τη θρησκεία αρκεί για να το διαπιστώσει κανείς. Για τον Πλάτωνα ήταν ο «ναός της ψυχής», για τον Ρουσσώ ο τόπος των αισθήσεων, για τον Καρτέσιο έδρα της σκέψης... Έχει η ψυχανάλυση να προσθέσει κάτι σε όλη αυτή την παρακαταθήκη; Κάτι διαφορετικό ή έστω κάτι που να δίνει μια νέα οπτική; Σίγουρα ναι.

Ξεκινάμε από το δεδομένο: ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ον που γεννιέται με ένα σώμα ανήμπορο να ζήσει δίχως τη φροντίδα κάποιου επί μακρύ χρονικό διάστημα. Για να μπορέσει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί είναι αναγκαίο η φροντίδα αυτή να μην στοχεύει μόνον τον οργανισμό. Αν η φροντίδα ενός νεογέννητου περιοριστεί στις οργανικές του ανάγκες εκείνο οδηγείται σε μαρασμό. Είναι γνωστό το πείραμα του αυτοκράτορα Φρειδερίκου ΙΙ τον 13ο αιώνα που ψάχνοντας να βρει την καταγωγή της γλώσσας απομόνωσε μωρά παρέχοντας τους όμως τα απαραίτητα για την επιβίωση τους, τα παιδιά αυτά δεν επιβίωσαν. Αυτό μας κάνει να αναρωτηθούμε: τι δίνει ζωή στο σώμα;

Ο οργανισμός από μόνος του δεν είναι αρκετός για να δημιουργηθεί ένα σώμα και για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε το σώμα θα πρέπει να πάμε πιο πέρα από τα όρια του οργανισμού.

Η εικόνα είναι θεμελιακή για την σύσταση του. Ο Λακάν εισάγοντας το στάδιο του καθρέφτη το 1949 διαφωτίζει το ζήτημα της ναρκισσιστικής αλλοτρίωσης και της φαντασιακής συνεκτικότητας που χαρίζει η εικόνα στο υποκείμενο.

Το σώμα στην ψυχανάλυση δεν ταυτίζεται με τον οργανισμό αλλά ούτε περιορίζεται στην εικόνα του. Προκύπτει έτσι το ερώτημα: τι είναι αυτό το επιπλέον και με ποιον τρόπο υπεισέρχεται και λειτουργεί; Αυτό το επιπλέον είναι άμεσα συνδεδεμένο με το έμφυλο σώμα, το σώμα που εκπαιδεύεται στο συλλογικό, το σώμα που στρατεύεται, που εξαναγκάζεται, που χορεύει, αρρωσταίνει, ερωτεύεται, γεννά ή και κομματιάζεται σε αποστολές αυτοκτονίας.

Οι συναντήσεις μας στοχεύουν να φωτίσουν τα ερωτήματα μέσα από την μελέτη και την επεξεργασία τους. Αρωγός σ’ αυτή τη μελέτη είναι η ψυχαναλυτική γραμματεία αλλά και η φιλοσοφία και η τέχνη.

Η συμμετοχή στην ομάδα είναι ελεύθερη για όποιον θέλει να γνωρίσει. Η απόφαση όμως για την συμμετοχή είναι δεσμευτική.

Την ομάδα συντονίζει η Κουκουμάκη Μαρία, ψυχολόγος-ψυχαναλύτρια

Info: 6975875301 – 2731081173 & psychanalytikoslogos.wordpress.com –koukoumaki@hotmail.com

Οι συναντήσεις είναι Τετάρτες στις 21:00 στο καφέ Οινοκράτης, Γκορτσολόγου 103 & Κλεομβρότου

Οι ημερομηνίες είναι οι εξής: 24/01, 21/02, 21/03, 25/04, 23/05, 13/06


 

 

 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΑΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η διαφορική κλινική των φύλων

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

11:15 – 12:45 - Ερωτήματα περί θηλυκότητας από τον Φρόυντ στον Λακάν

Από την Μαρία Κουκουμάκη

 

13:00 – 14:30   - Τι ονομάζουμε υστερία;  ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ 

από τους Όρσα Καμπέρου και Πάνο Σερέτη

 

Αίθουσα διδασκαλίας, Ισόγειο, Γ’ Πτέρυγα (από την κυρία είσοδο αριστ. στο βάθος), Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, Αγλαΐα Κυριακού, Θηβών και Λεβαδείας, Αμπελόκηποι.

 

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

11:15 – 12:45 - Σχόλια πάνω στην κλινική των φύλων

από την Ιωάννα Βισβίκη

 

13:00 – 14:30   - Τι ονομάζουμε υστερία;

από τους Όρσα Καμπέρου και Πάνο Σερέτη

 

Τόπος: Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, Αγλαΐα Κυριακού, Θηβών και Λεβαδείας, Αμπελόκηποι. _ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΙΘΟΥΣΑΣ, Βιβλιοθήκη, 5ος όροφος.

 

Πληροφορίες – Εγγραφές ΚΕΛΠ: Όρσα Καμπέρου,  orsa.kamperou@gmail.com

ΦΟΡΟΥΜ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ ΛΑΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Πληροφορίες Φόρουμ: Μαργαρίτα Νικολαΐδου: mnicolai@otenet.gr

Εκπρόσωπος του Φόρουμ ΨΛΠ Αθήνα 2016-2018